Upotreba IKT-a u nastavi – online ankete, kvizovi i provjere znanja

17. i 24. ožujka 2018. godine u OŠ Andrije Palmovića Rasinja održana edukacija „Upotreba IKT-a u nastavi – online ankete, kvizovi i provjere znanja, a vodila ju je Daniela Usmiani, prof. matematike i informatike.

Tijekom radionice polaznici su mogli upoznati i isprobati neke od najčešćih alata koji se koriste za izradu online anketa poput Google i Office 365 dokumenata, alata za izradu kvizova kao što su Kahoot, Plickers i Quizizz te alata za izradu online provjera znanja – Testmoz i Socrative.
Cilj korištenja ovih alata u praćenju i vrednovanju učeničkog znanja je, prije svega, razvijanje digitalnih kompetencija učenika, priprema za cjeloživotno učenje i unošenje inovacije i kreativnosti u nastavni proces.

Svi nabrojani i obrađeni alati imaju brojne prednosti, od kojih je potrebno izdvojiti brzinu obrade podataka i pružanje povratne informacije učenicima. Rezultati kvizova odmah su poznati, čime se povećava motivacija učenika jer mogu odmah saznati što znaju, na čemu trebaju poraditi i što još trebaju naučiti. Osim toga, kod učenika se razvija natjecateljski duh i tolerancija, kao i vještina rada u timu.

Nužni preduvjet za neke od nabrojanih alata je učiteljsko računalo i projektor (Plickers), no za neke alate potrebno je da svaki učenik ima svoje računalo, što ponekad može biti i nedostatak, obzirom na računalnu opremljenost škola (Kahoot, Quizizz). Učenici mogu koristiti i svoje vlastite mobitele ili tablete, što cijelu priču čini još zanimljivijom, što se učenika tiče.
Alati Socrative i Testmoz mogu se koristiti i za sumativno vrednovanje znanja, odnosno, za izradu završnih ispita.

Osim teorijske podloge, polaznici su i sami izradili nekoliko anketa, kvizova i provjera znanja koje su također i isprobali pa su tako mogli ući u ulogu učenika i vidjeti kako sve to izgleda s učeničke točke gledišta. Iako su učiteljima neki alati već poznati, sada ih mogu još češće i uspješnije primjenjivati u praksi, a biraju ih s obzirom na svrhu uporabe, atraktivnost, mogućnosti koje nude i jednostavnost primjene. Također, svoje uratke mogu podijeliti s drugima, a ono što im je trenutno najvažnije – alate će koristiti u projektu za izradu različitih digitalnih sadržaja.