Kurikulumi

Jezični klub

Language club / Sprachenklub je izvannastavna aktivnost čiji je cilj poticanje usmene i pisane komunikacije na stranom jeziku uz razvijanje komunikacijskih vještina, obogaćivanje vokabulara učenika raznim aktivnostima prema njihovim interesima te priprema učenika za nastavak školovanja i cjeloživotno učenje razvijanjem digitalnih i komunikacijskih vještina  višejezične pismenosti.

Tijekom provođenja izvannastavne aktivnosti učenici će imati priliku naučiti kako komunicirati usmeno i pisano te u tu svrhu naučiti koje alate i načine komunikacije mogu koristiti i kako ih koristiti kako bi njihova komunikacija bila pristojna, jasna i razumljiva. U svrhu komunikacije i  povezivanja s vršnjacima širom svijeta koristit će Skype i eTwinning. Tako će moći razmjenjivati iskustva s vršnjacima, sudjelovati s njima u izradi projekta po vlastitom izboru, ali i učiti od stručnjaka o sadržajima koji ih zanimaju pomoću Skype virtual field trip aplikacije.

Osim komunikacijskih vještina, s učenicima će se raditi i na razvijanju vještine čitanja s razumijevanjem. U planu je formiranje male knjižnice na stranim jezicima gdje će učenici moći sami birati knjige koje će čitati i o kojima će kasnije pričati ili će prema njima izrađivati likovne radove, umne mape, stripove ili video uratke koristeći digitalne alate.

Nadalje, učenici će putem digitalnih medija upoznavati kulturu i civilizaciju zemalja u kojima se govori engleski ili njemački jezik, te svoje vršnjake s kojima će se povezati preko Skypea ili eTwinninga, poučavati o kulturi i civilizaciji svoje domovine. Kulminacija ove aktivnosti bit će terenska nastava u Beč i Američko društvo u Zagrebu, gdje će učenici imati prilike govoriti na stranom jeziku s izvornim govornicima te upoznati kulturu i civilizaciju zemlje čiji jezik uče.

Izvannastavna aktivnost planirat će se za dvije obrazovne skupine učenika – 5. i 6. razred te 7. i 8. razred, za svaku obrazovnu skupinu po 35 sati.

Književna stvaraonica

Književna stvaraonica namijenjena je učenicima nižih (2. – 4.) i viših (5.-8.) razreda koji su zainteresirani za kreativno pisano izražavanje, uz mogućnost likovnog dodatka. Učenici će u 35 sati godišnje nastave proizvesti svoje književno djelo (slikovnica, priča, igrokaz…), pripremiti ga i objaviti u e-verziji.

Upoznavanja s osnovnim proznim vrstama i vježbe kreativnog pisanja neke su od tema koje će u opuštenoj i vedroj atmosferi učenike potaknuti na drugačiji pristup riječima, ali ih pripremiti i za javni nastup na Otvorenom danu svake škole, uz druženje s kolegama iz škola partnera.

Planirana je i terenska nastava u Ogulin na Festival bajke.

Knjižničarska grupa

Izvannastavna aktivnost Knjižničarska grupa planirana je za učenike nižih (2.-4.) i viših (5.-8.) razreda. Planirano je po 35 sati za svaki uzrast.

INA će pokrivati 3 područja-modula:

  1. BONTON
  2. PRIČE I KVIZ
  3. LEKTIRA U KNJIŽNICI

Bistrići - Matematičko-enigmatska grupa

Bistrići je izvannastavna aktivnost u kojoj ćemo kroz rješavanje mozgalica, logičkih zadataka, brojčanih križaljki, igranje strateških društvenih igara i slaganja različitih vrsta slagalica (tangrami, pentomimo, komplicirana kocka, šibice) razvijati logičko mišljenje i zaključivanje, vježbati divergentno mišljenje, vizualno poticati mišljenja, razvijati koncentraciju, strpljenje, ustrajnost i fleksibilnost, razvijati vještinu prostorne percepcije i zaključivanja, poticati socijalizaciju i suradničko rješavanje problema  te pripremiti učenike za nastavak školovanja i cjeloživotno učenje razvijanjem digitalnih i komunikacijskih vještina te matematičke pismenosti.

Izvannastavna aktivnost provodit će se 35 sati godišnje, svaki drugi tjedan blok sat,  u dvije odgojno-obrazovne skupine učenika:

  1. skupina 2., 3. i 4. razred
  2. skupina 5. i 6. razred

Medijsko-digitalna grupa

Medijsko-digitalna grupa namijenjena je učenicima nižih i viših razreda u trajanju od 35 sati godišnje za svaki uzrast.

Učenici će se upoznati s pojmovima vezanima uz teoriju filma: što je film, filmski rodovi, filmska izražajna sredstva (kadar, plan, rakurs). Okušat će se u više kratkih vježbi: stop animacije, radijske emisije, kratke reportaže. Viši uzrast okušat će se i u stvaranju kratkog dokumentarca. Krenut će od ideje, preko snimanja do montaže filma koja je najsloženiji dio posla.

Osim što će se okušati u stvaranju filma analizirat će se postojeći filmovi, posjetiti radio i HRT.

Astronomska grupa

Astronomska grupa je namijenjena učenicima od 5.do 8.razreda, 35 sati godišnje.

Temeljni sadržaji:
– uvod u astronomiju (temeljne astronomske spoznaje)
– nastanak i ustrojstvo svemira
– jednostavna orijentacija (snalaženje) na nebeskoj sferi
– upoznavanje Sunčevog sustava
– upoznavanje s teleskopom i rad s teleskopom
– Sunce, zvijezde i galaksije
– terenska nastava u Višnjan

Načini poučavanja i metode rada:
– promatranje
– rukovanje teleskopom
– crtanje i opisivanje viđenog te izrada modela
– rješavanje kvizova