Think @ Solve

U sklopu projekta „Od 3 do 300“ u subotu, 20. listopada 2018. godine u OŠ Veliki Bukovec grupa učitelja, voditelja izvannastavne aktivnosti Klub bistrića, sudjelovala je u Think&Solve edukacijskom programu.
Think&Solve edukacijski program obuhvaća didaktička sredstva i raznolike aktivnosti s mozgalicama. Namijenjen je svima koji kroz igru i rješavanje mozgalica žele razvijati vještine i stjecati nova znanja. Program se temelji na više od 250 mozgalica različitih vrsta (2D i 3D slagalice, društvene igre, zagonetke, pitalice, ring&string mozgalice, logičke igre) koje variraju od najjednostavnijih do najsloženijih.
Predavačica je naglasila da se kroz igru mozgalicama promiču najvažnije vrijednosti za uspješno rješavanje problema, a to su upornost i učenje iz vlastitih pogrešaka. Nemoguće je riješiti većinu mozgalica bez da se barem jednom ne pogriješi, ali greške su najbolja prilika za učenje i zapravo predstavljaju korak na putu do rješenja, a ne neuspjeh.
Voditelji Kluba bistrića su se kroz niz aktivnosti upoznali s drevnom kineskom slagalicom Tangram i Pentomino slagalicom te društvenim igrama. Prikazane su im neke Tangram i Pentomino aktivnosti koje učenicima omogućavaju podizanje razine geometrijskog mišljenja i osposobljavaju ih za apstraktno i prostorno mišljenje te logičko zaključivanje. Učitelji su i sami zaigrali Mankalu i gradili toranj od drvenih pločica.
Zahvaljujući Think&Solve programu učenici će, uključeni u izvannastavnu aktivnost, prepoznati, imenovati, opisati dijelove Pentomina i Tangrama. Samostalno će istraživati, otkrivati, izvoditi zaključke, rješavati prostorne probleme, promišljati o strategiji rješavanja. Vizualizirat će i procjenjivati prostorne odnose. Analizirat će svaki potez. Od društvenih igara okušat će se u igranju Jenge (Tornja) i afričke strateške društvene igre Mankale (Kalahe).
Nakon uspješne i nadasve zanimljive edukacije učitelji su dobili puno ideja i načina kako kroz igru učiniti učenje i rad zabavnijim i izazovnijim za sve učenike.

Tina Ladić, učiteljica matematike
Osnovna škola dr. Ivana Novaka Macinec