20. ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE DR. ANTE PETERLIĆ

U Varaždinu je od 19. do 29. kolovoza 2018. godine održana Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić. Održana je već 20. put, što znači da ima dugogodišnju tradiciju u medijskom opismenjavanju učitelja i profesora, odgajatelja, studenata, članova udruga i klubova. Sudjelovanje na ovoj školi obuhvaća deset radnih dana, tj. 90 sati rada na predavanjima ili specijaliziranim radionicama (za igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni film, kameru i snimanje, digitalnu fotografiju, pisanje scenarija, radijsku reportažu, montažu, postprodukciju zvuka), projekcijama filmova te skupnim raspravama o filmu s najvećim filmskim profesionalcima u Hrvatskoj.
U sklopu projekta „Od 3 do 300“ u spomenutoj edukaciji sudjelovale su dvije voditeljice izvannastavne aktivnosti Medijsko-digitalna grupa.
Marina Zember je bila polaznica radionice Osnove novinarstva- radijska reportaža- audio prilozi za web. Radionicu je vodila dugogodišnja radijska voditeljica Višnja Biti. Polaznici su se upoznali s čarima radijske reportaže: od osmišljavanja, prikupljanja materijala, snimanja te montiranja. Tema ovogodišnje radionice je bio Špancirfest u Varaždinu. Svakodnevno je snimljeno nekoliko sati materijala kojeg je trebalo probrati i ukalupiti u reportažu od 20 minuta.
Kristinka Vugrinec je polazila Radionicu za eksperimentalni film kojoj je cilj bio pružiti znanja o specifičnostima eksperimentalnoga filma kao filmskoga roda te kroz praktični rad pripremiti, snimiti i montirati eksperimentalni film. Voditelj radionice bio je filmski redatelj Damir Čučić, a stručni suradnici Darko Drinovac, filmski snimatelj te Ivan- Stjepan Lucić, montažer. Tema radionice za eksperimentalni film bila je nadrealizam, polaznici su upoznati s likom i djelom Luisa Buñuela, a tijekom desetodnevne radionice nastao je film „Ulični anđeo“.
Polaznice spomenutih radionica su na Školi medijske kulture proširile svoja znanja iz medijske kulture koja će uspješno primjenjivati na nastavnim satovima Hrvatskoga jezika, ali još više u svojim izvannastavnim aktivnostima gdje će poučavati kako mediji nisu samo zabava, već im je potrebno pristupiti i kritički.