Integracija Roma u nastavu

U sklopu edukacije učitelja sudionika u projektu „Od 3 do 300“ 23. studenoga 2018. godine u PŠ Gornji Hrašćan  održano je predavanje na temu „Integracija Roma u nastavu“ koje je održao učitelj razredne nastave Bojan Iličić.

Predavač je iznio vlastita iskustva u radu s učenicima Romima kao primjer dobre prakse. Prikazao je kako učinkovito upravljati razredom i kako postići pozitivno ozračje za sve učenike u razredu u kojem je onda i integracija Roma lakša. U nastavnom procesu istaknuo je važnost  semantičkog sažimanja i pojednostavljivanja tekstova  kako bi se poboljšalo razumijevanje značenja kod učenika koji imaju siromašan rječnik te poteškoće u čitanju i razumijevanju pročitanoga teksta. To je osobito važno za učenike Rome koji  nedovoljno ili slabije poznaju hrvatski jezik. U radionici učitelji su uvježbavali kako sažeti bajku „Tri praščića“ izrađujući slikovne predloške,  slikopriče i  sažetke.

Predavač je na kraju demonstrirao mogućnosti besplatnog digitalnog web alata „Wordwall“ za koji je potrebno samo se upisati e-mail adresom  te je moguće stvarati različite online kvizove, premetaljke i igrice u svrhu učenja i uvježbavanja gradiva svih predmeta na djeci zabavan i  atraktivan način.

Predavanje je bilo korisno i zanimljivo učiteljima i predmetne i razredne nastave te su dobili nove ideje koje će moći primijeniti u svom radu na projektnim zadatcima i u nastavi općenito.

Marina Kovaček, učiteljica hrvatskoga jezika

OŠ Andrije Palmovića Rasinja